Dziś podaję bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na faszerowane pomidory z kaszą jęczmienną, z dodatkiem warzyw i grillowanego kurczaka.
Pomidory możemy nafaszerować innymi pysznościami, jak. np kasza gryczana, ryż, mięso mielone, grzyby itp. Możemy dodać oliwki, kapary, kukurydzę - szeroki wachlarz produktów do wyboru :)
Pomidory z kaszą jęczmienną, warzywami i grillowanym filetem z kury
- 5 pomidorów
- 1 szklanka kaszy jęczmiennej
- 1 marchewka
- 1/2 pietruszki
- cebula
- czosnek (według upodobań)
- 1 grillowany filet drobiowy
- sól
- pieprz
- natka
Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i chwilę dusimy z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Filet kroimy na drobną kosteczkę i razem z warzywami dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku. Odkrawamy spód pomidorów, miąższ wydrążamy i dodajemy do farszu, którym napełniamy warzywa. Przykrywamy odciętymi spodami. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20minut.
Faszerowane pomidory możemy jeść jako samodzielne dodatnie z dodatkiem ulubionego sosu, jako dodatek do czystych zup, lub jako dodatek do mięs.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz