wtorek, 4 marca 2014

POMIDORY Z KASZĄ JĘCZMIENNĄ, WARZYWAMI I GRILLOWANYM FILETEM Z KURY

Dziś podaję bardzo szybki i prosty w przygotowaniu przepis na faszerowane pomidory z kaszą jęczmienną, z dodatkiem warzyw i grillowanego kurczaka.
Pomidory możemy nafaszerować innymi pysznościami, jak. np kasza gryczana, ryż, mięso mielone, grzyby itp. Możemy dodać oliwki, kapary, kukurydzę - szeroki wachlarz produktów do wyboru :)

Pomidory z kaszą jęczmienną, warzywami i grillowanym filetem z kury

  • 5 pomidorów
  • 1 szklanka kaszy jęczmiennej
  • 1 marchewka
  • 1/2 pietruszki
  • cebula
  • czosnek (według upodobań)
  • 1 grillowany filet drobiowy
  • sól
  • pieprz
  • natka



Kaszę jęczmienną gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Obraną marchewkę i pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i chwilę dusimy z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy rozgnieciony czosnek. Filet kroimy na drobną kosteczkę i razem z warzywami dodajemy do kaszy. Doprawiamy do smaku. Odkrawamy spód pomidorów, miąższ wydrążamy i dodajemy do farszu, którym napełniamy warzywa. Przykrywamy odciętymi spodami. Zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20minut.
Faszerowane pomidory możemy jeść jako samodzielne dodatnie z dodatkiem ulubionego sosu, jako dodatek do czystych zup, lub jako dodatek do mięs.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz