niedziela, 16 marca 2014

KURCZAK W MUSZTARDZIE MIODOWO - TYMIANKOWEJ

Sezon na grilla niebawem rusza, więc warto wypróbować nowe smaki. Przepis na kurczaka w musztardzie miodowo tymiankowej - pochodzący z książeczki "Potrawy z grilla" Biblioteczki Poradnika Domowego - jest przepisem godnym polecenia. Co prawda dzisiejsza pogoda w żaden sposób nie sprzyja grillowaniu na świeżym powietrzu, ale od czego jest grill w piekarniku. 
Szaszłyki podałam z pieczonymi ziemniakami rozmarynowo - czosnkowymi oraz z surówką z selera naciowego z dodatkiem jabłek, gruszki i pestek słonecznika, która jest bardzo orzeźwiająca i chrupiąca.

Kurczak w musztardzie miodowo - tymiankowej
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • sok z cytryny
  • pęczek natki pietruszki
  • 20 dag ostrej musztardy, np. rosyjskiej
  • 8 łyżek płynnego miodu
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 5 łodyżek świeżego tymianku
  • biały pieprz


 Kurczaka kroimy na kawałki, oprószamy solą i pieprzem.
Musztardę, miód, tymianek, sok z cytryny, natkę oraz sól i pieprz razem ucieramy. Nacieramy mięso, przykrywamy i odstawiamy na co najmniej 2 godziny. Ja odstawiłam na całą noc.
Zamarynowane mięso nabijamy na szpadki lub wykałaczki i pieczemy na grillu co jakiś czas smarować marynatą. W piekarniku piekłam w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.


Surówka z selera naciowego
  • kilka łodyg selera naciowego
  • 2 jabłka
  • gruszka
  • 15 dag pestek słonecznika
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • świeża mięta
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Oczyszczony seler kroimy na cienkie słupki. Owoców nie obierałam i również pokroiłam w słupki. Słonecznik prażymy na suchej patelni, zioła siekamy i dodajemy do selera i owoców. Skrapiamy oliwą i doprawiamy do smaku. Surówkę można podać również z jogurtem naturalnym, ale ja jednak polecam oliwę. Najlepiej smakuje po schłodzeniu w lodówce.

Ziemniaki pieczone z rozmarynem i czosnkiem
  • kilka małych ziemniaków
  • 3 ząbki czosnku
  • suszony lub świeży rozmaryn
  • kilka łyżek masła 


Ziemniaki obieramy, nacinamy i układamy z żaroodpornym naczyniu. Masło ucieramy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekanym tymiankiem. Polewamy ziemniaki i oprószamy solą. Pieczemy w piekarniku najpierw pod przykryciem w temperaturze 200 stopni przez 45 minut, następnie odkrywamy i zmniejszamy temperaturę do 160 stopni. Pieczemy jeszcze przez około 30 minut - w zależności od wielkości ziemniaków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz