wtorek, 11 marca 2014

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA

Jedno z ulubionych dań mojego Jasia. Szybkie i łatwe w wykonaniu. Ze składników, które podaję niżej wychodzi ok. 15 średnich gołąbków, więc możemy zaprosić bliskich na obiad, albo zjeść na drugi dzień i mieć jeden dzień gotowania z głowy. Możemy je podać z ulubionym sosem - ja podałam z pomidorowym, ale koperkowy czy grzybowy również byłyby znakomite.
Polecam!

Gołąbki bez zawijania

  • mała biała kapusta
  • 1/2 kg ryżu
  • 1/2 kg mielonego mięsa
  • 25 dg dowolnych grzybów
  • 3 jaja
  • 1 szklanka kaszy manny
  • cebula
  • sól
  • pieprz



Kapustę drobno szatkujemy, solimy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie odciskamy ją i dodajemy do niej ugotowany ryż, mięso, grzyby (ja dałam leśnych pokrojonych w małą kostkę i usmażonych na oliwie), jaja i kaszę. Mannę dosypujemy więcej jeśli się nam kotlety nie sklejają. Dodajemy również zrumienioną cebulę i doprawiamy do smaku. Można dodać natkę pietruszki lub dowolne, ulubione zioła. Formujemy średniej wielkości kotlety i smażymy na małym ogniu do zrumienienia. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, zalewamy sosem i zapiekamy w piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Niektórzy jedzą je z gotowanymi ziemniakami, ale dla mnie ryż i ziemniaki to za dużo na talerzu :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz