To już ostatni dzwonek na tego typu dania - rozgrzewające i sycące. Danie jednogarnkowe z soczewicą to znakomita propozycja na dni takie jak dziś - szare, bure i ponure, zimne i deszczowe. Zupę można zjeść na obiad lub kolację podając ją z pieczywem razowym.
Garnek z zieloną soczewicą
- 1,5 szklanki zielonej soczewicy ugotowanej na pół twardo
- 2 marchewki
- pietruszka
- 3 ziemniaki
- 20 dag grzybów leśnych
- cebula biała
- 2 czerwone cebule
- 3 ząbki czosnku
- około 25 dag resztek mięsa z obiadu i wędlin (np. mięso drobiowe, wołowina, kiełbasa, bekon itp.)
- 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka nasion kolendry
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- liść laurowy
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- pieprz
- musztarda
- natka pietruszki
Soczewicę moczymy w wodzie przez godzinę, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną białą cebulę, kolendrę i tymianek. Jeśli dodajemy kiełbasę lub boczek to również wrzucamy. Podsmażamy i dokładamy rozgnieciony ząbek czosnku. Mieszamy. Wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz grzyby (ja dodałam kilka grzybów suszonych). Gotujemy 15 minut. Następnie dokładamy soczewicę, marchewkę i pietruszkę pokrojonych w plasterki, pozostały czosnek pokrojony w płatki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy po przykryciem około 20 minut uzupełniając bulionem. Dodajemy pokrojone mięso. Wlewamy resztę bulionu. Powoli zagotowujemy. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem i posypujemy natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz