wtorek, 18 marca 2014

GARNEK Z ZIELONĄ SOCZEWICĄ

To już ostatni dzwonek na tego typu dania - rozgrzewające i sycące. Danie jednogarnkowe z soczewicą to znakomita propozycja na dni takie jak dziś - szare, bure i ponure, zimne i deszczowe. Zupę można zjeść na obiad lub kolację podając ją z pieczywem razowym.

Garnek z zieloną soczewicą
  • 1,5 szklanki zielonej soczewicy ugotowanej na pół twardo
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 3 ziemniaki
  • 20 dag grzybów leśnych
  • cebula biała
  • 2 czerwone cebule
  • 3 ząbki czosnku
  • około 25 dag resztek mięsa z obiadu i wędlin (np. mięso drobiowe, wołowina, kiełbasa, bekon itp.)
  • 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka nasion kolendry
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • liść laurowy
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • musztarda
  • natka pietruszki


Soczewicę moczymy w wodzie przez godzinę, następnie gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną białą cebulę, kolendrę i tymianek. Jeśli dodajemy kiełbasę lub boczek to również wrzucamy. Podsmażamy i dokładamy rozgnieciony ząbek czosnku. Mieszamy. Wlewamy 2 szklanki bulionu, dodajemy obrane ziemniaki pokrojone w większą kostkę oraz grzyby (ja dodałam kilka grzybów suszonych). Gotujemy 15 minut. Następnie dokładamy soczewicę, marchewkę i pietruszkę pokrojonych w plasterki, pozostały czosnek pokrojony w płatki, liść laurowy i ziele angielskie. Dusimy po przykryciem około 20 minut uzupełniając bulionem. Dodajemy pokrojone mięso. Wlewamy resztę bulionu. Powoli zagotowujemy. Doprawiamy musztardą, solą i pieprzem i posypujemy natką.


 Warzywa Strączkowe - edycja zimowa 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz