Tydzień bez szpinaku tygodniem straconym :)
Dzisiaj z naleśnikami i pieczarkami. Na zdjęciu może to nie wygląda, ale zapewniam, że smakuje.
Naleśniki zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
- 8 naleśników (ja do swoich dodałam trochę "soku" ze szpinaku)
- paczka mrożonego szpinaku (może być świeży - wówczas blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie i drobno siekamy)
- 20 dag pieczarek
- kilka suszonych pomidorów
- cebula
- 1 łyżka masła
- 250 ml śmietany 30%
- ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 25 dag żółtego sera
- szczypiorek
Drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Gdy lekko zmiękną dodajemy szpinak, pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek. Smażymy kilka minut. Wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. Smarujemy naleśniki, układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz