środa, 19 marca 2014

NALEŚNIKI ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM, PIECZARKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

Tydzień bez szpinaku tygodniem straconym :)
Dzisiaj z naleśnikami i pieczarkami. Na zdjęciu może to nie wygląda, ale zapewniam, że smakuje.

Naleśniki zapiekane ze szpinakiem, pieczarkami i suszonymi pomidorami
  • 8 naleśników (ja do swoich dodałam trochę "soku" ze szpinaku)
  • paczka mrożonego szpinaku (może być świeży - wówczas blanszujemy kilka minut w gorącej wodzie i drobno siekamy)
  • 20 dag pieczarek
  • kilka suszonych pomidorów
  • cebula
  • 1 łyżka masła
  • 250 ml śmietany 30%
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 25 dag żółtego sera 
  • szczypiorek




Drobno pokrojoną cebulę dusimy na maśle, dodajemy starte na grubych oczkach pieczarki. Gdy lekko zmiękną dodajemy szpinak, pokrojone suszone pomidory i posiekany czosnek. Smażymy kilka minut. Wlewamy śmietanę i doprawiamy do smaku. Smarujemy naleśniki, układamy w żaroodpornym naczyniu. Posypujemy startym żółtym serem. Zapiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Posypujemy drobno pokrojonym szczypiorkiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz