Upiekłam ich 24 sztuki i rozeszły się w ciągu kilkunastu minut. Nic więcej nie trzeba dodawać :)
Bardzo smaczne i chociaż nie ma jeszcze sezonu na pikniki to wybornie smakują wśród stokrotek :) Piękna i słoneczna niedziela była wczoraj...i co z tego, że marzec...stokrotki już kwitną :)
Muffiny marchewkowe z owocami goji w polewie pomarańczowej
- 4 średnie marchewki, ok. 2 szklanek startej na drobno
- 1/2 szklanki suszonych owoców goji
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 1/2 łyżeczki imbiru,
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 i 1/4 szklanki cukru pudru
- 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
- 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy
Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych
oczkach - około 2 szklanki. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem
do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawy. W drugiej, większej
misce mieszamy olej, jajka,
cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii i owoce goji. Następnie mieszamy z mąką z proszkiem i przyprawami. Wypełniamy papilotki, albo foremki silikonowe masą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz