poniedziałek, 31 marca 2014

MUFFINY MARCHEWKOWE Z OWOCAMI GOJI W POLEWIE POMARAŃCZOWEJ

Upiekłam ich 24 sztuki i rozeszły się w ciągu kilkunastu minut. Nic więcej nie trzeba dodawać :) 
Bardzo smaczne i chociaż nie ma jeszcze sezonu na pikniki to wybornie smakują wśród stokrotek :) Piękna i słoneczna niedziela była wczoraj...i co z tego, że marzec...stokrotki już kwitną :)

Muffiny marchewkowe z owocami goji w polewie pomarańczowej

  • 4 średnie marchewki, ok. 2 szklanek startej na drobno
  • 1/2 szklanki suszonych owoców goji
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli 
  • 1 łyżeczka cynamonu, 
  • 1/2 łyżeczki imbiru, 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 3/4 szklanki oleju roślinnego
  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Lukier pomarańczowy

  •  1 i 1/4 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
  • 2 - 4 łyżki wyciśniętego soku z pomarańczy


Marchew obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach - około 2 szklanki. Do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia, sodą, solą oraz przyprawy. W drugiej, większej misce mieszamy olej, jajka, cukier, tartą marchewkę, ekstrakt z wanilii i owoce goji. Następnie mieszamy z mąką z proszkiem i przyprawami. Wypełniamy papilotki, albo foremki silikonowe masą i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 25 minut.
Cukier puder mieszamy ze skórka pomarańczową i 2 łyżkami soku z pomarańczy. Po ostygnięciu babeczek polewamy lukrem i dowolnie dekorujemy.

Marchew w roli głównej 2

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz