środa, 9 kwietnia 2014

BUŁKI DROŻDŻOWE Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI



 Bułki drożdżowe są pyszne z barszczem czerwonym, ale również smaczne są bez żadnych dodatków. Najlepsze są oczywiście jeszcze cieplutkie i chrupiące.

Bułki drożdżowe z kapustą i grzybami



Ciasto:

4 szklanki mąki
5 dag drożdży
1 szklanka mleka
½ kostki margaryny (rozpuszczonej)
2 jaja
1 łyżeczka cukru
½ łyżeczki soli

Farsz:

½ kg kapusty kiszonej
20 dag grzybów - świeżych lub mrożonych
kilka suszonych grzybów
duża cebula
kminek
liść laurowy
ziele angielskie
sól
pieprz
dowolne przyprawy, np. ostra papryka, zioła prowansalskie 

Drożdże rozkruszamy na mniejsze kawałki, posypujemy solą i cukrem, pozostawiamy do rozpuszczenia. Mleko podgrzewamy, aby było ciepłe. Do rozpuszczonych drożdży dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ciasto, aby odchodziło od ręki - przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Kapustę drobno poszatkowaną gotujemy w osolonej wodzie z suszonymi grzybami, liściem laurowym i zielem angielskim. Odcedzamy z wody. Do kapusty dodajemy podsmażone grzyby, kminek i resztę przypraw, mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy.
Po wyrośnięciu ciasta odrywamy grube kawałki ciasta i łyżeczką nakładamy farsz z kapusty, formujemy kulki, lekko spłaszczamy, układamy na blasze wyłożonej pergaminem. Smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40 - 50 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz