Dzisiaj przedstawiam dwa przepisy na naleśniki z kaszą gryczaną. Pierwszy pochodzi z książeczki "Naleśniki, omlety, tortille" Marty Jachowicz z serii Biblioteczki Poradnika Domowego - czyli kolejne wyzwanie. Drugi natomiast to przepis, według którego przyrządzam to danie od lat i tak naprawdę nie pamiętam skąd pochodzi.
Naleśniki z kaszą gryczaną, jajem i suszonymi grzybami:
- 6 naleśników
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- 2 garści suszonych grzybów
- cebula
- jajo ugotowane na twardo - posiekane
- surowe jajo
- sól
- pieprz
Ugotowane grzyby drobno siekamy, razem z usmażoną cebulą, jajami dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem - ja dodałam jeszcze posiekany szczypiorek. Przygotowany farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w chusteczkę albo zwijamy w rulon. Możemy przed podaniem podsmażyć na tłuszczu.
Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem
- 6 naleśników
- 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
- cebula
- jajo
- 25 dag twarogu
- sól
- pieprz
Do kaszy dodajemy zrumienioną cebulę, jajo i twaróg. Doprawiamy do smaku. Po wymieszaniu nakładamy na naleśniki i zawijamy je w rulon. Można podać z sosem przygotowanym na wywarze z grzybów.
chętnie wypróujęobie wersje :)
OdpowiedzUsuńcieszę się i polecam :)
OdpowiedzUsuń