wtorek, 18 lutego 2014

NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ NA DWA SPOSOBY

Dzisiaj przedstawiam dwa przepisy na naleśniki z kaszą gryczaną. Pierwszy pochodzi z książeczki "Naleśniki, omlety, tortille" Marty Jachowicz z serii Biblioteczki Poradnika Domowego - czyli kolejne wyzwanie. Drugi natomiast to przepis, według którego przyrządzam to danie od lat i tak naprawdę nie pamiętam skąd pochodzi.

Naleśniki z kaszą gryczaną, jajem i suszonymi grzybami:
  •  6 naleśników
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 garści suszonych grzybów
  • cebula
  • jajo ugotowane na twardo - posiekane
  • surowe jajo
  • sól 
  • pieprz


Ugotowane grzyby drobno siekamy, razem z usmażoną cebulą, jajami dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem - ja dodałam jeszcze posiekany szczypiorek. Przygotowany farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w chusteczkę albo zwijamy w rulon. Możemy przed podaniem podsmażyć na tłuszczu.

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem
  • 6 naleśników
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • cebula 
  • jajo
  • 25 dag twarogu
  • sól
  • pieprz


Do kaszy dodajemy zrumienioną cebulę, jajo i twaróg. Doprawiamy do smaku. Po wymieszaniu nakładamy na naleśniki i zawijamy je w rulon. Można podać z sosem przygotowanym na wywarze z grzybów. 

2 komentarze: