sobota, 8 lutego 2014

RZESZOWSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Kolejny przepis mojego projektu pochodzi z książki "Najlepsze potrawy z ziemniaków" Małgorzaty Caprań. Placki wychodzą smaczne, ale szczerze przyznaję, że jednak wolę te tradycyjne. 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyż. mąki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól
Obrane ziemniaki ścieramy na drobno. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach - łączymy z ziemniakami. 


Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i dodajemy do masy. Mieszamy z żółtkiem, mąką i cukrem. Solimy do smaku. Zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rumiano.
Podajemy z pikantną surówką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz