Kolejny przepis mojego projektu pochodzi z książki "Najlepsze potrawy z ziemniaków" Małgorzaty Caprań. Placki wychodzą smaczne, ale szczerze przyznaję, że jednak wolę te tradycyjne.
- 1 kg ziemniaków
- 1/2 kg jabłek
- 2 dag drożdży
- 3/4 szkl. mleka
- 2 żółtka
- 2 łyż. mąki
- 1 płaska łyżka cukru
- sól
Obrane ziemniaki ścieramy na drobno. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach - łączymy z ziemniakami.
Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i dodajemy do masy. Mieszamy z żółtkiem, mąką i cukrem. Solimy do smaku. Zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rumiano.
Podajemy z pikantną surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz