wtorek, 18 lutego 2014

NALEŚNIKI Z KASZĄ GRYCZANĄ NA DWA SPOSOBY

Dzisiaj przedstawiam dwa przepisy na naleśniki z kaszą gryczaną. Pierwszy pochodzi z książeczki "Naleśniki, omlety, tortille" Marty Jachowicz z serii Biblioteczki Poradnika Domowego - czyli kolejne wyzwanie. Drugi natomiast to przepis, według którego przyrządzam to danie od lat i tak naprawdę nie pamiętam skąd pochodzi.

Naleśniki z kaszą gryczaną, jajem i suszonymi grzybami:
  •  6 naleśników
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • 2 garści suszonych grzybów
  • cebula
  • jajo ugotowane na twardo - posiekane
  • surowe jajo
  • sól 
  • pieprz


Ugotowane grzyby drobno siekamy, razem z usmażoną cebulą, jajami dodajemy do kaszy. Doprawiamy solą i pieprzem - ja dodałam jeszcze posiekany szczypiorek. Przygotowany farsz rozsmarowujemy na naleśnikach, składamy w chusteczkę albo zwijamy w rulon. Możemy przed podaniem podsmażyć na tłuszczu.

Naleśniki z kaszą gryczaną i twarogiem
  • 6 naleśników
  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej
  • cebula 
  • jajo
  • 25 dag twarogu
  • sól
  • pieprz


Do kaszy dodajemy zrumienioną cebulę, jajo i twaróg. Doprawiamy do smaku. Po wymieszaniu nakładamy na naleśniki i zawijamy je w rulon. Można podać z sosem przygotowanym na wywarze z grzybów. 

poniedziałek, 17 lutego 2014

ROLADKI WIEPRZOWE ZE ŚLIWKĄ I BOCZKIEM, JABŁECZNIK BUDYNIOWY



Kolejne wyzwanie. Ale mnie wciągnęło . Myślę, że z czasem będzie coraz lepiej i trudniej.
Dziś roladki wieprzowe ze śliwką – przepis z „Kulinarne hity” 4/2013, marynowane przez całą noc w marynacie imbirowej zainspirowanej przepisem Pascala Brodnickiego z książki „Pascal po prostu gotuj” część 2. Podałam je z małą marchewką duszoną z tymiankiem.
A na deser – jabłecznik z budyniem – przepis ze znalezionej „karteluszki”. 

Tak więc najpierw o marynacie… Przepis podaje w wersji oryginalnej, ja jednak potroiłam ilość składników ze względu na ilość mięsa. Winegret możemy podawać do sałatek, jak i do mięs. 

Winegret imbirowy


  • 1 ząbek czosnku drobno posiekany
  • 2 łyżki  sosu sojowego
  • 2 łyżki  sosu rybnego
  • sok z ½ cytryny
  • 2 łyżki octu sherry lub dowolnego octu z czerwonego wina – ja dałam to drugie
  • 1 łyżka  startego imbiru
  • po szczypcie cukru, soli i pieprzu
  • 1 „minikostka” przyprawowa Smażona Cebula Knorr – ja dodałam startą połówkę cebuli
      
   Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem i marynujemy mięso. Ja dodatkowo obłożyłam je cebulą, marynowanym czosnkiem i papryczką chilli (zrobione w jesieni). Mięso odstawiłam na noc. 



Roladki wieprzowe ze śliwką:



  • 6 kotletów wieprzowych
  • 6 plastrów boczku
  • pieprz
  • sól 
  • majeranek
  • suszone śliwki
  • bulion do podlania
  • 1 łyżka śmietany

Zamarynowane mięso wyciągnęłam z zalewy lekko, lekko rozbiłam i posypałam solą, pieprzem i majerankiem. Układamy śliwki, zawijamy roladki, owijamy boczkiem i spinamy wykałaczkami.  Roladki smażymy z każdej strony i zalewamy bulionem – ja wykorzystałam sos z marynaty. Dusimy ok. 20 minut. Do sosu dodajemy śmietanę i doprawiamy do smaku.


I czas na deser – jabłecznik z budyniem.


  • 4 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 4 łyżki kakao
  • 1 ½ margaryny 
  •  2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 2 budynie waniliowe/śmietankowe 
  • 750 ml mleka
  • szczypta soli

Mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia, szczyptą soli. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 2 części – jedną dajemy do lodówki na 10 minut, drugą do zamrażalki na 30 minut.  Wylepiamy blachę. Jabłka obrane kroimy w kostkę i wykładamy na posypane bułką tartą ciasto.
Do 250 ml mleka wsypujemy budyń, resztę zagotowujemy – wlewamy budyń. Gorący wykładamy na jabłka. Ścieramy zamrożone ciasto. Pieczemy 50 minut w 170 stopniach.
Mój Synek nie wytrzymał i zjadł jedną porcję na gorąco – smakuje !

piątek, 14 lutego 2014

GULASZ Z ŻOŁĄDKÓW DROBIOWYCH, SURÓWKĄ MARCHEWKOWO - OGÓRKOWĄ I KASZĄ GRYCZANĄ

Dalszy ciąg moich projektowych wyzwań. Tym razem jak się to mówi - upiekłam dwie pieczenie na jednym ogniu. Przepisy - trochę zmodyfikowane przeze mnie - pochodzą z książek Zofii  Zawistowskiej "Surówki i sałatki" z roku 1979 oraz "Najlepsze dania z drobiu" z Biblioteczki Poradnika Domowego z 2010 roku.
Zacznę od gulaszu.

  • 60 dag żołądków drobiowych
  • włoszczyzna bez kapusty
  • 1/2 szklanki śmietany - ja dodałam jogurt grecki
  • cebula
  • 2 łyżki masła lub margaryny
  • sos sojowy
  • koperek - ja dałam natkę pietruszki
  • kawałek startego imbiru - to mój wkład :)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie



Żołądki czyścimy i gotujemy pod przykryciem - ja dodałam liść laurowy i ziele angielskie oraz sól. Gdy będą półmiękkie wyciągamy z wywaru i kroimy na mniejsze kawałki. W rondlu rozpuszczamy masło lub  margarynę i dusimy chwilę cebulę pokrojoną w piórka, warzywa pokrojone w cienkie słupki i podlewamy wywarem żołądków. Dusimy chwilę, aż warzywa trochę zmiękną. Dodajemy żołądki i dalej dusimy kilka minut. Po tym czasie dodajemy sos sojowy i starty imbir. Wlewamy śmietanę, jogurt grecki i po zagotowaniu posypujemy natką lub koperkiem.
Można podawać z kaszą gryczaną lub pieczywem. Ja podałam z kaszą i surówką, którą przedstawiam poniżej.


  • 35 dag marchewki
  • 25 dag ogórków
  • 2 łyż. koperku - ja dałam natkę pietruszki
  • 1/2 szkl. śmietany - ja dałam oliwę
  • sól
  • cukier - nie dodałam
Obraną marchew ścieramy na tarce o grubych oczkach ja starłam 3 średnie na 2 osoby. Ogórek obieramy - lub tak jak ja nie - i kroimy małe słupki. Mieszamy z zieleniną i śmietaną/oliwą. Doprawiamy do smaku - ja zamiast cukru dodałam trochę kwasku cytrynowego. 



Kaszę gotujemy w osolonej wodzie dodajemy smażoną cebulkę i gotowe:)
Polecam - danie jest pyszne !

wtorek, 11 lutego 2014

MAKARON ZE SZPINAKIEM

  • szpinak (ja dałam paczkę mrożonego)
  • czosnek
  • pieprz
  • sól
  • cebula
  • makaron "penne"


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. W tak zwanym "międzyczasie" przygotowujemy szpinak.



Wrzucamy na patelnie cebulę i czosnek. Jak się zarumienią wrzucamy szpinak. Po chwili przyprawiamy do smaku. Mieszamy z makaronem i ....gotowe. Możemy dodać parmezan, ale według mnie tylko w wersji "na już". Odgrzewany nie smakuje tak samo...



poniedziałek, 10 lutego 2014

KOTLET SCHABOWY Z BRUSKELKĄ I SMAŻONYMI ZIEMNIAKAMI

Trochę urozmaicając naszego polskiego kotleta schabowego:

  • kotlety wieprzowe
  • czosnek
  • pieprz
  • sos sojowy
  • oliwa
Kotlety marynujemy w oliwie czosnkiem, sosem i oliwą. Wydaje mi się, że sól jest nie potrzebna, ponieważ sos sojowy jest dość słony. Ubijamy kotlet i tradycyjnie panierujemy i smażmy.

  • brukselka
  • dowolne zioła

Użyłam mrożonej brukselki. Najpierw  ugotowałam ją w osolonej wodzie z dodatkiem octu. Następnie przesmażyłam ją na oliwie z ziołami prowansalskimi.

  • ziemniaki
Ugotowane na więcej niż pół twardo ziemniaki przesmażyłam z gałką muszkatołową. 



sobota, 8 lutego 2014

RZESZOWSKIE PLACKI ZIEMNIACZANE

Kolejny przepis mojego projektu pochodzi z książki "Najlepsze potrawy z ziemniaków" Małgorzaty Caprań. Placki wychodzą smaczne, ale szczerze przyznaję, że jednak wolę te tradycyjne. 

  • 1 kg ziemniaków
  • 1/2 kg jabłek
  • 2 dag drożdży
  • 3/4 szkl. mleka
  • 2 żółtka
  • 2 łyż. mąki
  • 1 płaska łyżka cukru
  • sól
Obrane ziemniaki ścieramy na drobno. Obrane jabłka ścieramy na tarce o grubych oczkach - łączymy z ziemniakami. 


Drożdże mieszamy z cukrem i mlekiem i dodajemy do masy. Mieszamy z żółtkiem, mąką i cukrem. Solimy do smaku. Zostawiamy do wyrośnięcia. Smażymy na rumiano.
Podajemy z pikantną surówką. 


piątek, 7 lutego 2014

KOTLETY ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM

Pierwszy przepis z mojej listy sporządzonej na podstawie mojego zbioru książek kucharskich. Taki właśnie "projekt" sobie wymyśliłam. O co chodzi? Z każdej książki, którą mam na stanie wybrałam po jednym przepisie (na dzień dzisiejszy jest ich 60). Lista cały czas rośnie ze względu na fakt, że nowe książki permanentnie się pojawiają. Tak więc na pierwszy rzut  mamy "Przepisy Pani Luśki" autorstwa Eleonory Karaś i "Kotlety ziemniaczane z parówką". Ja zmodyfikowałam przepis zamieniając parówki na pieczonego fileta kurczaka, który został mi po ostatnim obiedzie, ponadto dodałam szczypior i gałkę muszkatołową.

  • 2 wafle
  • 1,5 kg ziemniaków
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • 20 dag parówek/kurczaka
  • szczypior
  • gałka muszkatołowa
  • jajo
  • bułka tarta








Ziemniaki ugotowane w osolonej wodzie mielimy w maszynce. cebulę kroimy w kostkę i rumienimy złoty kolor. 


Parówkę lub kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i podsmażamy.
Do gorących ziemniaków dodajemy cebulę, mięso i przyprawy. Wykładamy masę na wafle i zawijamy w rulon. Zawijamy w folię i odstawiamy w chłodne miejsce do wystygnięcia. 



Gdy rolady wystygną kroimy je na 2 cm plastry. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor z dwóch stron.



Kotlety można podać z dowolną surówką lub sosem. Ja podałam z czystym barszczem czerwonym. Do masy ziemniaczanej można dodać dowolne składniki, np. grzyby, paprykę itp.
Polecam !

wtorek, 4 lutego 2014

"BATON" ORZECHOWO - CZEKOLADOWY

Robi się go bardzo szybko - wystarczy jedna przerwa reklamowa :)

  • kostka margaryny
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier wanilinowy
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżki miodu
  • 2 duże garści posiekanych dość grubo orzechów włoskich
  • paczka płatków kukurydzianych


Margarynę rozpuszczamy z cukrami, kakao i miodem. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy orzechy i płatki. Wykładamy na blachę wyłożoną folią spożywczą, przykrywamy i odstawiamy w chłodne miejsce. Wystarczy 1- 1,5 godziny i gotowe.